велікодны куліч
інгрэдыенты:
Малако - 500 мл
Дрожджы прасаваныя - 50 г
Мука - 1,3 кг
Яйка курынае - 6 шт
Масла сметанковае - 200 г
Цукар (300 г - да спадобы) 250 г
Разынкі, арэхі, цукаты - 300 г
Ванільны цукар - 1 ч. л.
Працэс падрыхтоўкі:
Молоко немного подогреть, растворить в нем дрожжи. Добавить 500 г муки, хорошо размешать. Поставить в теплое место. Накрыть полотенцем. Опара должна увеличиться вдвое (на это потребуется около 30 минут). Пока опара подрастает, надо успеть отделить белки от желтков. Желтки растереть с сахаром и ванильным сахаром добела. Белки взбить со дробкай солі ў стойкую пену. Наша рошчына гатова, яна вырасла.Дадаць у яе расцёртыя жаўткі і перамяшаць. Следам дадаць размякчаны алей і зноў змяшаць. У апошнюю чаргу дадаць узбітыя вавёркі і зноў акуратна змяшаць.
Цяпер трэба прасеяць у нашу масу муку, рабіць гэта трэба па частках, кожны раз цеста вымешваючы. Пакуты можа спатрэбіцца больш, гэта залежыць ад якасці пакуты і ад велічыні яйкаў. Даць цесту добра падняцца. Дадаць у яго разынкі, цукаты і арэхі. А пакуль цеста паднімаецца, трэба падрыхтаваць формы. Цеста вываліць на стол, нажом падзяліць яго на часткі, прыкладна па колькасці формаў. Кожны кавалачак цеста акуратна абкатаць у руках, надаючы яму форму шара і затым асцярожна апусціць у форму. Формы паставіць на бляху і накрыць сурвэткай. Ужо праз 10-15 хвілін цеста адправіць у духоўку, нагрэтую да 180-190С і выпякаць да гатовасці, т. е. да сухой калыпкі. Упрыгожыць бялковай глазурай і пасыпаць кандытарскай вобмешкай (бялок яечны - 1шт.; цукровая пудра- 0,5 ст.; цытрынавы сок - некалькі кропель - узбіць)
Приятного аппетита!